Hier het verhaaltje over de geschiedenis van deze fles.
Met deze fles is m'n verzamelwoede voor whisky begonnen in 1975 toen ik deze fles kocht bij een slijterij in Krimpen a/d IJssel. Er zat geen prijsje op de fles en hij kwam ook niet voor op de paklijsten van binnengekomen bestellingen. De inkoopprijs was dus onbekend, maar ik bood 25 gulden en mocht 'm meenemen.
Als de fles in 1975 al 15 jaar oud was, moet het sap er ongeveer in 1960 ingegoten zijn. Een bijzondere gebeurtenis waarschijnlijk, die het rechtvaardigde om er 3500 van te bottelen. Dat wilde ik nagaan, want Tullibardine wordt meestal na 10 jaar gebotteld. In de zomervakantie van 1984 begon ik aan mijn eerste rondreis door Schotland, langs de diverse stokerijen, gewapend met fotocopien van allerlei etiketten waar ik meer van wilde weten. Helaas was de Tullibardine stokerij ook met vakantie.
Een paar jaar later in 1989 onderneem ik weer een 'trail'. Bij de stokerij ontmoet ik alleen een man die het ijzeren hek wit aan het schilderen is, de schilder dus. Hij kon me ook niets vertellen over de eventuele gelegenheid van de botteling.
Recentelijk lees ik dat de stokerij er vanaf 1995 10 jaar tussenuit is geweest en sinds 2005 weer whisky produceert. Om de 10 jaar derving van inkomsten te overbruggen zijn ze er ook bier bij gaan produceren. Het is nog maar de vraag of de nieuwe leiding mij kan informeren over de reden van botteling van deze fles.